Nieuw niveaumeetsysteem bij bunkerstation

Bunkerstation Heijmen bevoorraadt al jaren schepen met brandstof. Het werd tijd voor nieuwe niveaumeters.

Oude reedchains konden niet uitgebouwd worden

Het steiger van Bunkerstation Heijmen was nog uitgerust met vlotterniveaumeters voorzien van een zogenaamde reedketting, maar deze bleken onbetrouwbaar en vielen steeds vaker uit. Het grootste probleem was daarbij dat deze sensoren tijdens bedrijf niet uitgebouwd konden worden. De tank moest daarvoor leeg en geventileerd zijn, zodat iemand in de tank kon afdalen om de vlotter te plaatsen. Een kostbare en ongewenste situatie.

Geen ruimte voor sensorkop

Onze uitdaging was dat er bij het oorspronkelijke ontwerp van het steiger geen rekening gehouden was met een sensorkop voor niveaumeters. Direct boven de brandstoftanks is namelijk de winkel gepositioneerd en in de winkelvloer zijn kleine ondiepe putten voorzien (Ø 14 x 4 cm) waarin ook nog eens de BOB (Bunker Overvul Beveiliging) schakelaars zijn gemonteerd. Onze klant wilde deze overvulbeveiliging uiteraard graag behouden, waardoor er voor de niveaumeter nauwelijks nog ruimte overbleef.

niveaumeetsysteem Intercontrol - bunkerstation Heijmen

Een extra uitdaging was het korte tijdsbestek: de nieuwe niveaumeters moesten binnen drie dagen geplaatst kunnen worden. Dat was namelijk het tijdslot waarin de tanks leeg waren voor reiniging en algemene controle.

Fafnir Torrix - Magnetostrictieve niveaumeter

Nauwkeurig niveaumeetsysteem zonder grote aanpassingen

Toch lukte het ons om snel en zonder grote aanpassingen de Torrix niveaumeters van Fafnir te installeren: ex-gecertificeerde niveaumeters van < 1 mm resolutie en geïntegreerde 5-punts temperatuurmeting.

De kop van de Torrix is zo compact dat we het voor een deel in de tank konden laten verzinken, zodat de beperkte inbouwruimte geen probleem meer was en het BOB systeem kon blijven zitten. Verder kan nu op ieder moment de hele Torrix niveaumeter compleet met vlotter uit de tank gelicht worden.

Vanaf nu kan Heijmen betrouwbaar hun tankinhoud meten en zelfs de temperatuur van de brandstof controleren. En door de korte inbouw periode zijn zij eenvoudig en geruisloos overgestapt op een geheel nieuw systeem.

niveaumeetsysteem Intercontrol - bunkerstation Heijmen
Meer nieuwsberichten