Electrabel en de defecte koeling

Energieleverancier Electrabel uit Gent (B) had twijfels over de betrouwbaarheid van de flowmetingen uit het koelkanaal van hun energiecentrale. Men wilde zo snel mogelijk weten of interventie nodig was. Wij werden ingeschakeld voor een vergelijkende meting.

De uitdaging

Doordat dit koelkanaal extreem groot is (1.600mm doorsnede) en een flow heeft tussen 9.000 en 20.000 m3 per uur,  is dergelijke meting niet eenvoudig.

Intercontrol beschikt echter over diverse portable meetsystemen die ook met dit soort extreme leidingmaten en debieten overweg kunnen.

De oplossing: een opklembare ultrasone flowmeter

Met onze clamp-on doppler flowmeters kunnen wij eenvoudig van buitenaf door elke leidingwand heen meten. Door deze methode kreeg Electrabel heel snel een meting – inclusief rapportage – waarmee men de eigen apparatuur kon vergelijken. Het vermoeden klopte; uit ons onderzoek bleek dat de ingebouwde flowmeter afweek van hetgeen verwacht mocht worden. Er kwam zelfs een defect aan het licht!

Met onze samenwerking kreeg Electrabel inzicht in het functioneren van de koeling. Het defect aan de flowmeter kon snel worden gedetecteerd en hersteld, waardoor het eigen SCADA-systeem weer accuraat kon functioneren.

Portable doppler flowmeter pulsar greyline pdfm 5.1 Intercontrol

Meer ultrasone flowmeters?

Meer nieuwsberichten