IBC-container nauwkeurig vullen? Gebruik een afvulskid!

Wij verzonnen een slimme oplossing voor een producent van industriële vloeistoffen.
Een producent van industriële vloeistoffen levert haar eindproduct in intermediate bulk containers (IBC’s) aan. Het vullen van deze IBC’s werd echter tot voor kort nog handmatig gedaan. Wij verzonnen een slimme oplossing..

Wat is een IBC?

Een intermediate bulk container is een industriële verpakking; een stalen frame gemonteerd op een pallet met daarin een kunststof vat van 600 tot 1000 liter dat aan de bovenkant wordt gevuld. Het voordeel van dit soort verpakkingen is dat je meer volume hebt op dezelfde vierkante meter en de voorraad een stuk minder ruimte in beslag neemt, zowel bij productie, transport alsook de opslag.

Nadelen van manueel afvullen

In de oude situatie werden deze IBC containers handmatig gevuld waarbij men doseerde met een klep en manuele kraan. Een zware en onhandige klus, omdat één werknemer de afvullans van ca. 20 kg moest vasthouden (en ondertussen het vulgewicht in de gaten houden) en een tweede de afsluiter moest bedienen.

De nadelen van deze situatie spreken voor zich: onnauwkeurigheid qua afvulvolume en ergonomisch slecht voor het personeel – soms zelfs onveilig. Logisch dat deze situatie moest veranderen. Een autonome doseerinstallatie moest hier verandering in brengen.

Onze oplossing: een batch-skid-op-maat

Wij ontwikkelden een batch-skid op maat – een mobiele doseerinstallatie oftewel trolley waarmee men realtime verschillende eigenschappen van een vloeistof kan meten om deze zo secuur mogelijk (in zgn. batches) te doseren.

Alle eerdergenoemde nadelen behoren daarmee tot het verleden. Grote voordeel van dit soort ‘batch-skids’ is dat men dus heel snel en nauwkeurig met verschillende vloeistoffen een eindmengsel kan doseren.

Waaruit bestaat deze skid?

In deze verrijdbare skid komen een aantal zaken bij elkaar die samen een efficiënte meet- en regeloplossing bieden. Allereerst beschikt men nu over 2 parallelle vullijnen, beide voorzien van een coriolis massaflowmeter, een batchcontroller en een 2-traps-regelventiel (met voorsluiting). Hiermee heeft men twee onafhankelijk van elkaar te bedienen vullijnen met snelkoppelingen voor slangen.

Simpeller, sneller..

Nu kan men de containers snel en nauwkeurig afvullen, simpelweg door het gewenste afvulgewicht in te voeren en op START te drukken. Direct daarna openen de regelkleppen automatisch en wordt de pomp gestart. De flowmeter meet de massa van de vloeistof nauwkeurig en toont de waarde op het scherm. Zodra de container bijna volledig gevuld is dan stuurt de batchflow skid een voorsluiting in de regelklep aan, met deze functie wordt er voor gezorgd dat de doorstroomsnelheid verminderd wordt om zo het laatste stukje nauwkeurig te doseren.

Bekijk de skid in actie

Take-away – de voordelen op een rij:

 • mobiel – dankzij rack-op-wielen eenvoudig te verplaatsen
 • makkelijk – vulgewicht invoeren en op START drukken
 • ergonomisch – automatisch vullen en makkelijk monitoren
 • reproductief – proces eenvoudig herhaalbaar
 • nauwkeurig – vulsnelheid vertraagd als vat bijna volledig is gevuld
 • duurzaam – stopt productverspilling (door bijv. morsen of overvullen)

Maatwerk en samenwerking

Wij willen altijd de best mogelijke meet- en regel oplossing bieden. Dat betekent dat we op elk aspect (willen) meedenken met onze klant en waar nodig behoorlijk de diepte in gaan.

Vanuit onze onafhankelijke positie zoeken wij vervolgens de best passende instrumenten en partners om de klus te klaren. We zijn dan ook trots op deze maatwerk-skid die alleen tot stand kon komen door een perfecte samenwerking tussen onderstaande partijen:

 • Fluidwell – batchcontroller
 • AIM fluid – regelkleppen
 • Krohne – flowmeter
 • Audacious – frame-ontwerp
 • Intercontrol – concept, projectlead, engineering & kalibratie en inbedrijfstelling op locatie

Geïnteresseerd door dit project?

Is een dergelijke skid iets voor uw productielijn? Of bent u op zoek naar een permanente oplossing? Ook daarvoor kunnen wij enkel de hardware leveren en inbedrijfstellen. Mail of bel ons – we geven geheel vrijblijvend advies.

Bekijk ook onze andere slimme oplossingen

Meer nieuwsberichten