Gecontroleerd biogas affakkelen middels flowmeting

Bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Heiloo wordt biogas geproduceerd. Wij leverden onze biogas flowmeter voor een accurate flowmeting.

Biogas benutten

Biogas komt vrij bij de anaerobe vergisting tijdens de zuivering en kan inmiddels in vele verschillende toepassingen worden benut. Denk bijv. aan (bio)gasmotoren voor de productie van elektriciteit en warmte (WKK) of aan het vloeibaar biogas (LBG) dat als brandstof voor bussen en vrachtwagens dient. Omgezet naar groen gas is het zelfs geschikt voor injectie in het aardgasnetwerk.

Waarom biogas affakkelen?

De afname van het biogas wordt soms gestopt. Maar omdat de productie van biogas niet onmiddellijk gestopt kan worden moet het in een fakkelinstallatie verbrand worden. Deze fakkelinstallaties moeten aan strenge eis voldoen (NeR) en registratie is vaak vereist.

De uitdaging bij een flowmeting van biogas

Om te bepalen wanneer en hoeveel biogas naar de fakkelinstallatie gaat, is een bedrijfszekere hoeveelheidmeting noodzakelijk waaraan eisen kunnen worden gesteld. Het instrument moet betrouwbaar zijn omdat de fakkel onder normale omstandigheden inactief is en het biogas in de leiding stil staat.

De temperatuur van biogas uit een anaerobe waterzuivering is rond de 37°C en vaak verzadigd met water. Biogas bevat naast methaan en  koolzuur vaak ook waterstofsulfide (H2S) in combinatie met CO2 en water maakt het biogas tot een corrosief gas. Deze omstandigheden maken een goede meting van biogas met conventionele gasmeters bijna onmogelijk.

Onze oplossing

Speciaal voor deze toepassing ontwikkelde Kurz de thermische gasmassameter; een veilige en nauwkeurige biogas flowmeting.

Onze Kurz gasmassameters voldeden aan alle vereisten voor deze klus en konden zonder aanpassingen in het bestaande leidingwerk worden ingebouwd. De meters vergen nagenoeg geen onderhoud en geven onder alle omstandigheden een nauwkeurige en betrouwbare meting.

De werking van onze biogasmeter is gebaseerd op een combinatie van het beproefde thermische meetprincipe met een extra hoge temperatuur coëfficiënt. Deze slimme mix maakt het mogelijk om zonder bewegende delen zelfs een natte, pulserende biogasstroom over een groot meetbereik betrouwbaar te registreren.

Daarnaast zijn deze meetinstrumenten ATEX gecertificeerd en zijn de toegepaste materialen bestand tegen de chemische agressiviteit van biogas.

Meer nieuwsberichten