Hoe kan je de doorstroming van slurry meten?

Martens en Van Oord is actief in de grond-, weg- en waterbouw. Men vroeg onze expertise om nauwkeurig de doorstroming van slurry te monitoren en bewaken.

De uitdaging bij slurry meten

Voor project ‘Kustversterking Cadzand-Maritiem’ wordt afgegraven grond, zand en klei in een trechtervormige bak met grote hoeveelheden water aangelengd, zodat precies het juiste mengsel ontstaat en deze slurry het via een Ø 350 mm pijpleiding getransporteerd kan worden.

De opdrachtgever wilde meten hoeveel water er deze bak instroomt en hoeveel water/slurry-mengsel er vervolgens uitgepompt wordt. Door de hoge abrasiviteit van het mengsel was het niet mogelijk om standaard in-line flowmeters toe te passen.

Dwars-door-de-leidingwand meten

Intercontrol adviseerde om de DFM5 clamp-on flowmeters van Greyline in te zetten, welke dwars-door-de-leidingwand-heen de hoeveelheid slurry kunnen bepalen.

Deze bijzondere instrumenten zenden van buitenaf ultrasoon geluid door de leiding en kunnen vervolgens op basis van het Doppler-principe de doorstroming meten. Omdat het meetsysteem niet in aanraking komt met het slijtende medium, is er nauwelijks onderhoud nodig en blijven de investeringskosten laag.

ultrasone flowmeter
Meer nieuwsberichten