Brandstofverbruik van jouw schip berekenen?

Met het FLOMEC® Fuel Consumption System (FCS)

Bereken het brandstofverbruik van dieselmotoren en generatoren

De FLOMEC FCS-set is een systeem om brandstofverbruik van dieselmotoren van schepen en dieselgeneratoren nauwkeurig te meten en te berekenen. Het meet niet alleen de totale consumptie van de motor, maar toont ook – realtime – het actuele brandstofverbruik.

Doordat het de temperatuurverschillen van de aanvoer- en retourbrandstof van een motor zelfstandig kan corrigeren, biedt de FCS een uiterst nauwkeurige meetoplossing voor brandstofverbruik.
Dit systeem is toepasbaar voor bijna elk type dieselmotor en dieselgenerator. Daarmee is het een perfecte set om eenvoudig en relatief goedkoop scheepsmotoren of dieselgeneratoren van een brandstofmeting te voorzien.

Hoe werkt het FLOMEC brandstofmeetsysteem?

Door een flowmeter in de aanvoerleiding te plaatsen, kan worden gemeten hoeveel brandstof daadwerkelijk naar de motor gaat. Door ook in de retourleiding eenzelfde flowmeter te plaatsen, weet je exact hoeveel diesel er weer wordt teruggevoerd.

De flowcomputer registreert het verschil om vervolgens het exacte brandstofverbruik van de dieselmotor te berekenen. In deze berekening corrigeert de flowcomputer ook de temperatuurverschillen tussen aanvoer- en retourbrandstof. Dit samen maakt het systeem zeer nauwkeurig en betrouwbaar om brandstofbesparing mogelijk te maken. Het berekenen van een nauwkeurige energiebalans en emissieberekening is hiermee kinderspel.

Deze set bevat:

  • 2 Flowmeters uit de Flomec EGM-serie
  • 1 Flowcomputer – Flomec F127
  • 2 Vuilfilters
  • Kabelwartels

One size doesn’t fit all

Een typisch dieselbrandstofsysteem pompt gemiddeld 3,5 keer meer brandstof rond dan wat de motor verbruikt bij volledige belasting. Met dit in gedachten is het selecteren van de juiste kit op basis van de motorgrootte en het vermogen belangrijk.

Dit systeem van Intercontrol biedt de EGM flowmeters in verschillende maten. De grootte van de procesaansluitingen per installatie kan verschillen. Wij adviseren graag de juiste variant voor de toepassing.

brandstofverbruik dieselmotor berekenen - grafiek 1
brandstofverbruik dieselmotor berekenen - grafiek 2

De hier afgebeelde grafieken moeten worden gebruikt als richtlijn bij het bepalen van de grootte van de kit.

Waarom het brandstofverbruik berekenen?

Hoe nauwkeuriger het actuele verbruik van een dieselmotor door de motorcomputer (ECU) wordt berekend, des te beter je de werkelijke brandstofkosten in kaart kan brengen – en doorberekenen.

Helaas is de berekening van de ECU niet altijd erg nauwkeurig; afwijkingen van 5-10% zijn niet ongewoon. De hoeveelheden die per week, per maand of per jaar verkeerd worden berekend, lopen dan fors op.

Meten is de betere optie

Als het actuele verbruik wordt gemeten, is de afwijking zeer gering. Onze meetsets hebben een afwijking van maximaal 1,5% van het gemeten verbruik. De actuele weergave laat direct het effect zien van verandering van motorbelasting en aanpassing van de vaarstijl aan de omstandigheden. Maar deze inbouwset maakt nog iets anders mogelijk: een nauwkeurige emissieberekening.

Betrouwbare emissieberekening

Onnauwkeurige ECU-berekeningen zijn uiteraard niet geschikt om een goede emissieberekening te doen. Een ECU berekent het verbruik op basis van door de motorfabrikant gemaakte software en gebruikt daarbij gegevens van diverse sensoren en berekeningen.

Maar let op: deze zijn gebaseerd op de situatie van een nieuwe motor onder ideale omstandigheden. In de praktijk – of als een motor ouder wordt – kloppen die berekeningen vaak niet.

Onze Intercontrol verbruiksmeters maken echter een exacte totaal-weergave van de door jou bepaalde periode. En deze kan niet alleen worden gebruikt om de werkelijke hoeveelheid verbruikte brandstof aan te tonen, maar ook om daar vervolgens een betrouwbare emissieberekening mee te maken –  gebaseerd op daadwerkelijk verbruikte brandstof.

Bekijk ook onze portable verbruiksmeting voor dieselmotoren. Ideaal bij het afstellen en tunen van scheepsmotoren.

Meer nieuwsberichten