Schuimdetectie en niveaumeting in cleanrooms

MSD – voorheen Organon – is een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Onze expertise werd gevraagd bij niveaumetingen in haar cleanrooms.

De uitdagingen van schuimvorming

Nu is het niveau van een vloeistof doorgaans redelijk makkelijk te meten. Maar als er zich tijdens het productieproces schuim op de vloeistof vormt, ontstaan er een aantal uitdagingen. De meetprobe moet namelijk zowel het schuim als het product kunnen onderscheiden. En daarbij geen storingen geven bij het ontstaan van restproducten aan de meting.

Extra vereisten bij niveaumeting in cleanrooms

MSD had echter nog andere vereisten. De niveaumeter zou naadloos moeten passen in de bestaande procesinstallatie; met alle beperkingen qua flensen en afdichtingen. Daarnaast diende er een overvulbeveiliging te zijn, waardoor productuitloop – en daardoor vervuiling buíten de reactor – kon worden voorkomen. Ook moest het instrument bestendig zijn tegen het hoogwaardige cleaning proces (CIP) in de cleanroom.

Onze oplossing

Met dit eisenpakket kwamen wij uit bij de meetprobe van Aquasant. Dit instrument levert een uiterst nauwkeurige meting en heeft tevens een overvulbeveiliging. Het meetsysteem bestaat uit één teflon gecoate meetprobe met daarin twee actieve meetgebieden: één voor het schuim en één voor het product. Door een extreem hoge resolutie kan een betrouwbaar schakelpunt worden geprogrammeerd.

De PLC of DCS kan tevens het analoge signaal van de impedantie meting volgen en hier een zgn. trending van maken. Zo leert de procesoperator meer van het gedrag van zijn proces. Overigens is onderhoud en kalibratie aan het systeem niet nodig; de meetversterker Mipromex van Aquasant geeft alle parameters weer en slaat alle instellingen op.