Wat is een Analyser House?
Analyser houses staan op de kritieke plekken van een raffinaderij. Deze hi-tech units hebben de taak de luchtkwaliteit te bewaken. Zij zijn onderdeel van een beveiligingssysteem met een aantal waarschuwings- en uitschakelfuncties dat op afstand – via een beveiligd industrieel netwerk – wordt uitgelezen en bediend.
Platgezegd is een analyser house een soort omgekeerde schoorsteen. Er wordt lucht van buiten aangezogen om deze vervolgens realtime te analyseren op giftige of explosieve gassen – of beide. Dat deze metingen altijd nauwkeurig en betrouwbaar moeten zijn, staat natuurlijk buiten kijf.
Voor een goede analyse is het belangrijk exact de hoeveelheid aangezogen lucht te meten en dit vergt een nauwkeurig meetinstrument. Toch ben je er daarmee nog niet.
De grootste uitdaging – vocht!
De belangrijkste uitdaging van analyser houses op onze vaderlandse bodem zijn de variërende condities van de Nederlandse lucht. Die is droog genoeg in de zomer, maar door o.a. mist en regen ‘kleddernat’ in de herfst en winter. Daar kan de gemiddelde thermische gasmassa-meter helemaal niet mee omgaan; met als resultaat onbetrouwbare metingen.
Nat gas en de ‘weapon of choice’
Bij metingen onder dit soort lastige omstandigheden is ons advies altijd de Kurz Wet Gas Flowmeter (WGF). Deze is namelijk speciaal ontwikkeld voor het meten van zeer natte gassen zoals biogas, stortgas of deponiegas – en dus ook aangezogen lucht. Daardoor kan dit instrument ook zonder problemen omgaan met de vochtige omstandigheden die de metingen in deze analyser houses met zich meebrengen.
Daarnaast meet deze thermische gasflowmeter de gasstroom in Norm kubieke meters/uur (Nm3/h). Het meetinstrument is onafhankelijk van druk en temperatuur (separate druk- en temperatuurmetingen zijn dus niet nodig) en ook onafhankelijk van de gassamenstelling.
Extra uitdaging
Ondanks dat de keuze voor deze meter voor ons voor de hand liggend was, waren we nog steeds niet klaar. De luchtkanalen van de analyser houses – waardoor de te analyseren buitenlucht wordt aangezogen – konden in eerste instantie de beoogde constructie niet dragen.
Deze stalen aanzuigkanalen zijn dunwandig, en soms zelfs van aluminium of pvc. En ook de brackets die bij dit soort bevestigingen door de raffinaderij staan voorgeschreven, bleken onbruikbaar.
Onze flowmeter weegt dermate veel dat dit de pijp zou beschadigen, wat nadelig is voor het instrument en dus voor de meting.
Hierom bedachten wij een zogenaamd zadelstuk. Een metalen huls met NBR lining die om de buis wordt bevestigd en de constructie voldoende steun geeft. Nu kan het lichte leidingmateriaal zonder problemen de relatief zware meters dragen.
Bekijk hier de specs van deze nat gas flowmeter
Geïnteresseerd geraakt?
Wil je meer weten over deze flowmeter of zoek je een oplossing voor een ander meetprobleem, neem dan vooral contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag verder.