Flowmeting

Welk type flowmeter is het meest geschikt?

Om te bepalen welk type flowmeter het meest geschikt is voor een specifieke toepassing, moet je niet alleen rekening houden met de eigenschappen van de vloeistof of het gas, maar ook met het debiet, de nauwkeurigheid en de eventuele drukvereisten voor deze toepassing.

Als deze zijn vastgesteld, kan je de kenmerken en mogelijkheden van de verschillende flowmeter-technologieën bekijken om te bepalen welke het beste is voor het proces. Uiteraard bestaat er een groot verschil tussen flowmeters voor vloeistoffen en flowmeters die geschikt zijn voor toepassingen met gas. Hieronder een korte toelichting.

Wat moet ik over de vloeistof weten?

Bij een toepassing met vloeistof, moet er rekening worden gehouden met de specifieke eigenschappen van dat medium. Bijvoorbeeld hoe schoon deze vloeistof is of dat deze wel of geen deeltjes bevat. Maar ook zaken als temperatuur, druk, viscositeit, dichtheid en chemische samenstelling zijn van belang. Het kennen van de fysische eigenschappen van de vloeistof is belangrijk om de juiste flowmeter te kiezen en correct te kunnen dimensioneren.

Installatie ultrasone water flowmeter door Team Intercontrol.
de-juiste-gas-flowmeter-kiezen-intercontrol
Team Intercontrol bezig met de calibratie van gas flowmeters.

Welke eigenschappen van een gas moet ik kennen?

Hetzelfde geldt voor de selectie van de juiste gas flowmeter. Net als bij vloeistoffen moet er rekening worden met eigenschappen als temperatuur, druk en viscositeit. Maar bij gassen zijn er nog een aantal andere variabelen die bekend moeten zijn; samendrukbaarheid, chemische samenstelling en het vochtigheidsgehalte.

Juist deze eigenschappen zijn belangrijk bij het selecteren van een debietmeter, omdat sommige niet compatibel zijn met bepaalde meettechnologieën en daardoor onjuiste meetwaarden zullen genereren. Ook als er fijnstof aanwezig is, moet daar bij de keuze van de juiste meter rekening mee worden gehouden.

6 stappen om de juiste flowmeter te bepalen

Om de beste flowmeter voor een toepassing te bepalen, moet je eerst dus het volgende in kaart brengen:

  1. De eigenschappen van het te meten medium;
  2. Het type flowmetertechnologie dat het meest geschikt is voor de toepassing
    (bijvoorbeeld: elektromagnetisch, vortex, turbine, ultrasoon of Coriolis);
  3. Inzicht in de specificatie-eisen voor de flowmeter, inclusief nauwkeurigheid, lineariteit, druk en temperatuur;
  4. Inzicht in mogelijke operationele en omgevingsbeperkingen;
  5. Op de hoogte zijn van nieuwe technologieën die van toepassing kunnen zijn;
  6. Het beschikbare budget.

Professioneel advies en ervaring in flowmeting

Bovenstaande laat zien dat bij de keuze van een flowmeter het belangrijk is de juiste vragen te stellen. Maar die wilt je niet allemaal zelf hoeven bedenken. Wij hebben inmiddels zo’n 3 decennia ervaring in alle grote industrieën. Voor elk proces menen wij de juiste flowmeter te kunnen adviseren; of het nu gaat om vloeistoffen, gassen of lucht.

Een goed gekozen meter zorgt niet alleen voor een juiste flowmeting en solide proces, maar ook voor een enorme kostenbesparing. In sommige gevallen zelfs meer dan 20%!

Ons aanbod in accurate flowmeters

Naast losse flowmeters bieden wij ook totaalpakketten; combinaties met signaalverwerking of andere instrumenten. Wij geven vrijblijvend advies op locatie. Wij bieden hulp bij de inbouw en inbedrijfname van onze apparatuur. En natuurlijk ben je verzekerd van onze persoonlijke service.

Naar welke type flowmeter ben je op zoek?