Doppler flowmeters meten de stroming van vloeistoffen die onopgeloste gassen of zwevende vaste stoffen bevatten. Dat gebeurt relatief eenvoudig door een opklembare sensor op de buitenkant van de pijp te plaatsen.
De werking van de Doppler flowmeter
Wanneer Doppler gebruiken?
Doppler flowmeting werkt alleen bij vervuilde vloeistoffen. Dat komt omdat deze techniek alleen geschikt is bij vloeistoffen die zwevende stoffen of onopgeloste gassen bevatten waarop het ultrasone signaal kan reflecteren.
In de leiding gemonteerde flowmeters kunnen beschadigen of overmatig slijten als zij in contact komen slurries, afvalwater of vloeistoffen vol schuurmiddelen of stroperige en bijtende chemicaliën. Maar dit soort ‘moeilijke’ vloeistoffen zijn juist perfect voor de Greyline Doppler flowmeters, simpelweg omdat de sensor juist van buitenaf op de buis wordt geklemd en dus nooit in contact komt met de materie.
Het Doppler effect
Het Doppler-effect werd voor het eerst gedocumenteerd in 1842 door Christian Doppler, een Oostenrijkse natuurkundige.
Het is de frequentieverschuiving (toonverandering) die je hoort als er bijvoorbeeld een ambulance met gillende sirene voorbij raast of het geluid van een motor die langs scheurt.
Onze Doppler-flowmeters meten juist deze frequentieverschuiving en kunnen daarmee de doorstroming van een vloeistof berekenen.
Christian Doppler (1803 – 1853)
Gebruik doppler flowmeters voor toepassingen zoals:
- Riolering
- Slib – RAS & WAS
- Slurries
- Pulp
- Olie productie
- Behandeld water
- Ruw water
- Koelwater
- Chemicaliën
- DI/RO-water
Bekijk de werking van Doppler:
Zoek je info over andere ultrasone meettechnieken?
Bekijk dan onze uitleg over transit-time flowmeting of area velocity flowmeters.